Jöggas jubileumskrönika: första DAF-cupen

– Jag tror aldrig att SAIK kan vinna första DAF-cupen.

Curt Einarsson, bandyns förbundskapten 1974 var tämligen säker på sin sak. Men vad fel gode Curt hade. Efter en makalös kämpainsats kom DAF-bilen med hem till Sandviken. Det var faktiskt mycket SAIK första året. Flinke högeryttern Mats Pettersson gjorde första målet i turnering. Jag misstänker att Mats kom fri med Ljusdalsmålvakten och petade enkelt in bollen. SAIK åkte till Ljusdal med en stark trupp. Men med några oskrivna nyförvärv som skulle testas, bland annat målvakten Hans-Erik Grönwall från Forsbacka, vänsteryttern Paavo Pyykkö från Eskilstuna, halven Tommy Bergström från Kalix. Grönwall och Pyykkö var intressanta spelare, menade också Curt Einarsson som lyckades med konststycket att bara sova tre timmar på tre dygn. Det hände också roliga grejer kring Curt Einarsson som är helnykterist. Sent på lördagsnatten när det var som livligast i kaffetältet på Ljusdals IP kom en överförfriskad yngling fram till Curt, drog upp en 75-a som nästan var urdrucken och sa;

– Här ska du få.

Nej, nej, svarade Curt. Det är så lite kvar och det behöver du själv. Den berusade log och drog upp en annan full spritflaska ur bakfickan. Nåja, det var på glada 70-talet det.

Här är SAIK:s resultat i första cupen. SAIK mot Ljusdal 4-0, SAIK – Västerås 1 – 2, SIK – Tranås 5-2. SAIK vann gruppen på bättre målskillnad än Ljusdal och i semifinalen besegrades Bollnäs med 11-10 efter 4-4 vid full tid och finalen besegrades Broberg med 4-2 efter 1-1 vid full tid. Nu hör det till saken att Broberg aldrig behövde skjuta sin tredje straff eftersom Grönvallen tog den första och SAIK inte missade någon.

Det här var SAIK-truppen. Målvakter Hans- Erik Grönwall, Ove Lindblom, Leif – Inge Johansson. Försvarare: Bo ”Fibblo” Forsberg, Leif ”Jontic” Jonsson, Ulf Sondell, Curt Bergqvist, Jussi Laine, Tommy Bergström och Rolf ”Dala” Dahlqvist och forward Mats Pettersson, Lennart Högman, Ralph Eriksson, Rolf Käck, ”Knatten” Ohlsson, Paavo Pyykkö och Christer Cronvall. Ledare var Sven Karlsson och Magnus Björklund, Kjell Dahlqvist och Ragnar Westberg skötte materialet.

Mer om cupen nästa vecka.