Premiär för Jöggas jubileumskrönika

I år spelas World Cup i bandy i Sandviken för 10:de året. Inför jubileet laddar Jörgen Larsson upp med jubileumskrönika, håll till godo!

År 1974 avgjordes första World-cup i bandy, men då med namnet DAF-cupen. Ljusdal var skådeplatsen och naturligtvis var SAIK ett av de 16 lagen som kämpade om slutsegern.

I år ställs SAIK mot ryska Bajkal och hälsingelagen Bollnäs och Broberg. Bollnäs och Broberg var också motståndare premiäråret, men då under mycket dramatiska former. På lördagskvällen såg det mycket dystert ut för SAIK. Chansen att gå vidare var minimal då Västerås måste tappa poäng mot Ljusdal på lördagsnatten. Suck, sa spelarna och gick på nöjeslokal. Men undrens tid var inte förbi. Ljusdal tog den poäng som behövdes och om SAIK vann sista gruppspelsmatchen med några måls övervikt var saken klar.

Tränaren Sven Karlsson rusade glädjestrålande in på motellet där spelarna skulle sova. Där fanns bara en yrvaken reservmålvakt som berättade att övriga spelare var ute på byn. Sven fick tag på spelarna och Tranås besegrades lätt och det blev semifinal mot Bollnäs. Efter stort underläge kämpade sig SAIK fram till en kvittering och straffar skulle avgöra. ”Knatten” Olsson och Lennart Högman pricksköt, medan Bollnäs ”Tussen” Jakobsson missade till slut och SAIK gick vidare med 11-10.

Finalen mot Broberg var minst lika dramatisk. 1-1 vid full tid och det skulle avgöras på straffar. Knatten och Lennart bergsäkra skyttar, men hjälten blev målvakten Hasse Grönwall. Han tog storskytten Pelle Hedqvists sista straff med hjälp av ljumsken och saken var klar.

DAF: en hamnade i Sandviken och mer om första cupen kommer om några dagar.

Jörgen Larsson, ögonvittne.